Založ si blog

Leto a prázdniny

Blíži sa pomaly koniec letných prázdnin, čas dovoleniek, oddychu i zábavy a ja som sa trochu zamyslela.. rozmýšľam i rekapitulujem… kde sme boli s deťmi , čo sme spolu zažili, čo sme už nestihli a čo nás ešte čaká. 2 mesiace prázdnin je dosť veľa času  na zážitky, na oddych, relax ba aj potrebnú nudu. Áno nudu, v ktorej sa veľa „rodí“, zamýšľa, plánuje, sníva. Premýšľam nad tým, či tieto prázdniny priniesli deťom to, po čom túžili. A odpovedám áno, aj nie. Syn (9r.) je veľký dobrodruh, milovník hôr a náš hlavný rodinný plánovač najmä čo sa týka turistiky špeciálne do Slovenského Raja. Ten mu až priveľmi prirástol k srdcu, ba čo viac, vryl sa mu tak hlboko, podľa mňa už navždy (a veľmi mu to prajem, aby mu táto vášeň zostala navždy). Ale späť k prázdninám, takže kde všade sme boli? Áno správne tušíte, že v Slovenskom Raji, niekoľkokrát (Suchá Belá, Malý Kyseľ, ferrata Kyseľ, Kláštorisko, Prielom Hornádu, Sokolia dolina), potom to boli Tatry (Zbojnícka, Téryho chata, Priečne sedlo, Predné Solisko, Štrbské a Popradské Pleso), Prosiecku a Kvačiansku dolinu, Bachledovu dolinu, Martinské hole a v nich martinskú ferratu. Potom to bolo kúpanie v Levočskej doline, v aquaparku, na Liptovskej Mare, nejaké tie cyklotúry po okolí, denný 5 dňový tábor. Samozrejme  všetko toto deti absolvovali hlavne s tatikom, starými rodičmi či s krstnou. Keď to takto zhrniem, tak môžem skonštatovať, že videli a zažili toho naozaj veľa. A čo je dôležité, že bol tam, kam si sami vybrali, videli to, čo sami chceli, trávili čas so svojimi najbližšími, zdieľali tú krásu spoločných okamihov s tými, ktorí ich majú radi.

Čo by mali deti zažiť cez prázdniny, s kým by ich mali tráviť, kam by mali ísť?? Myslím, že odpovedí by bolo nekonečne veľa.. Čo mne ale z toho vychádza je to, že vôbec nie je dôležité, kde všade sme boli, čo všetko sme videli. Nie je cieľom obehať celé Tatry, alebo navštíviť všetky kúpaliská a atrakcie široko-ďaleko, ba si nemyslím že ísť na dovolenku k moru je úplná samozrejmosť, bez ktorej by sa prázdniny ani nepočítali. Dôležité je ísť tam, kde ťa srdce volá, ísť za svojim vnútorným hlasom, hoc aj do lesa za domom, aj to môže byť obohacujúcejšie ako more, či detský tábor mimo domova. Dôležité je byť tam, kde je mi dobre, kde sa cítim naozaj dobre, tam kde čas akoby spomaľuje…stojí. To je úplne to najviac.

Leto a čas  prázdnin je tu pre nás v čase detstva našich detí príležitosťou ako tráviť čas s nimi, myslím tým tráviť čas vedome, aktívne, nenútene tu a teraz. Robiť spolu to, čo nás navzájom baví a zbližuje, či už je to čas strávený s nami rodičmi, starými rodičmi alebo blízkymi kamarátmi. Je to príležitosť  pre nás byť spolu, chcieť byť spolu, rozprávať sa, alebo aj mlčať cestou cez hustý les.. aj to môže byť krásne. A preto buďme s deťmi, chcime byť spolu, zistime čo nás robí šťastnými, poďme tam kam chceme, alebo aj ostaňme doma a hrajme človeče, či pexeso.. proste buďme s deťmi, nenechávajme ich dlho samé kdesi v neznámom časo-priestore.

Poznám deti, ktoré neboli v lete nikde, áno nikde, neopustili hranice mesta, v ktorom bývajú. Čo také dieťa má z prázdnin? Oddýchlo si? Má na čo spomínať? „Dotklo“ sa ho niečo?? Bojím sa odpovede..

A sú iste aj také deti, ktoré mali každý deň naplánovaný, a boli takmer všade kde sa dalo,  pri mori, v tábore(dokonca niekoľko krát), u babky a dedka, v jaskyni, na hrade, na kúpalisku, na…. vlastne boli vkuse niekde, často aj bez svojich najbližších (rodičov, či st. rodičov). Aj tieto deti si oddýchli? Boli šťastné tam kde boli, s tými čo boli? Tiež sa bojím pýtať sa..

A som na konci svojho rekapitulovania. Aké prázdniny zažili naše deti? Dali sme im to čo chceli? Dať im všetko čo si zažiadajú? Alebo ich ponechať napospas ulice? Pravda je kdesi uprostred.. Nechcime deťom dať všetko, naplánovať každučký deň, aby nedajbože nesedeli iba doma, doprajme im aj priestor na ničnerobenie. Buďme s nimi a doprajme si spoločne a kvalitne strávený čas, či už sme to my rodičia, alebo starí rodičia, doprajme si zažiť niečo čarovné, alebo aj obyčajné.

SRDCE,

PRÍTOMNÝ OKAMIH,

TU A TERAZ… na tom naozaj záleží.

 

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1173x
Priemerná čítanosť článkov: 1173x

Autor blogu

Kategórie

Archív